Co snižuje cenu vaší nemovitosti? Některé důvody opravdu překvapí

30. 9. 2024 | Radomír Dohnal

Svůj dům nemusíte vnímat jen jako střechu nad hlavou, živou domácnost a teplo rodinného krbu. Jsou to i „hotové“ peníze, předmět dlouhodobých investic a jistá rezerva na horší časy. Ne každá nemovitost ale v propočtech dosáhne takové ceny, kterou v ní její majitelé vidí. Některé faktory a včleněné prvky totiž její hodnotu snižují. Některé vás napadnou hned, jiné překvapí.

Občanská vybavenost je zrovna jeden takový faktor, který v hodnotě nemovitosti hraje podstatnou roli. S cenou může zahýbat o statisíce, klidně i půl milionu. Jak to funguje? Asi sami odtušíte, že jestli se musíte trmácet autem na úřad nebo za lékařem hodiny přes celé město, moc pozitivní to pro hodnotu nemovitosti nebude. A naopak bude fajn, když to k obchůdku nebo večerce budete mít pěšky jen „na růžek“. Není to ale tak přímočaré. Některé prvky takové blízké občanské vybavenosti úplně ve váš prospěch nehrají.

Poloha, lokalita a občanská vybavenost jsou velmi důležité (Zdroj: Shutterstock)
Poloha, lokalita a občanská vybavenost jsou velmi důležité (Zdroj: Shutterstock)

Příklad? Limit pro dojezd záchranky se u nás počítá na dvacet minut, ale tihle andělé zpravidla dorazí v čase polovičním. Jsme za to rádi. Takže je logické, že nikdo netouží moc po bydlení ve vystrkově, kam záchranka musí vyrážet na psím spřežení. Bydlet v relativně krátkém dojezdu záchranné služby se cení a odráží to i cena nemovitosti. Ale pozor – nikdo nechce bydlet „hned vedle“ záchranné stanice. O to, aby vás uprostřed dne i noci lekal jekot houkaček z garáží, vážně nikdo nestojí.

Tohle sousedství může hodnotu vaší nemovitosti, jinak bezvadného domu či bytu, snížit až o pětadvacet procent. Kromě sluchově postižených jej budou všichni považovat za závadný. Za nepopulární sousedství se počítají i nemocnice, ale ty udělají „jen“ zhruba o tři procenta z ceny dolů.

Nemovitost a její reálná hodnota. Zapeklité téma (Zdroj: Shutterstock)
Nemovitost a její reálná hodnota. Zapeklité téma (Zdroj: Shutterstock)

Hřbitov, pohřební ústav nebo psí útulek?

Mezi další „závadné“ instituce patří třeba hřbitovy – ty o něco méně – a pohřební ústavy. Co k tomu říct? K pomíjivosti života a smrti si každý musí svůj postoj vytvořit sám, a když nejste pověrčiví nebo bázliví, jde to.

Většinou lidé si zase tolik na sousedství hřbitovů nestěžují. Vlastně je tam docela klid, často je to „trochu jiný park“. Ano, o víkendech to bývá i s dechovkou, což už ne každý snese. Proto také může hodnota nemovitosti v sousedství hřbitovní zdi poklesnout o 6,3 procent. Horší je to s pohřebními ústavy: velký pohyb lidí, aut, smuteční síň. Ta neustálá pieta v sousedství je něco, co vám fakticky znemožní grilovačku nebo opalování na zahradě. Hodnota nemovitosti tu klesá až o 12 procent.

Prostředí samozřejmě hraje roli (Zdroj: Shutterstock)
Prostředí samozřejmě hraje roli (Zdroj: Shutterstock)

Ve městech jsou hodně nepopulární nejrůznější charity a útulny pro bezdomovce. Zrovna tak, jak jsou potřebné, jsou i neoblíbené. Developeři je v městských plánech vidí jen neradi, protože způsobují propad cen nemovitostí – jako černá díra – v celé okolní čtvrti. Podobné je to s diskotékami, nočními erotickými kluby (které ale umí být, na rozdíl od svých klientů, diskrétní), směnárnami, hernami a hospodami nevalné pověsti. Případ od případu to dělá až 15 procent.

Na předměstí nebo na vesnici pak netoužíte mít za domem psí útulek, střelnici nebo třeba motokrosovou dráhu. Anebo, což se stává také často, zemědělské družstvo. Územní plány pochopitelně regulují situaci, hygienici pečlivě bdí nad tím, aby se nekřížila rezidenční zástavba s nějakou tou hlasitou nebo zapáchající senzací, ale ne vždy to zkrátka jde. Pokud bydlíte na návětrné straně a kdesi na obzoru stojí drůbežárna, tak si letní větřík domů zkrátka pustit nebudete chtít.

Pozitivní i negativní prvky

Komplikace přináší i stadiony a hřiště, parkoviště a nákupní centra. S těmi je to ale trochu složitější. Blízkost parkoviště nebo obchodního domu je v podstatě vítaná – a cenu nemovitosti zvyšuje – jen to nesmí být moc blízko. Pozitivně jsou vnímány i parky. Tedy, pokud jsou udržované, vzhledné a bezpečné. Cesta blátivou pěšinkou mezi křovím, kde pospávají podivné postavy, asi není něco, co by vás při návratu z noční šichty oslovilo.

Cenu vaší nemovitosti často mohou ovlivnit záležitosti, které vy moc neovlivníte. Do takové kategorie spadají především sousedé. Kterým třeba vůbec nevadí, že jejich dům s okny zakrytými igelitem a oprýskanou omítkou vypadá, že je zralý na demoliční výměr. Nebo nadšenci, kteří si v garáži vytrvale (za dunění hlasité hudby) montují super-káru, a dvůr před jejich domem připomíná vrakoviště. Síla dojmu z takového místa pak nutí potenciální kupce otočit se na podpatku a zmizet.

Nepříjemný hluk? K nežití! (Zdroj: Shutterstock)
Nepříjemný hluk? K nežití! (Zdroj: Shutterstock)

A jak si můžete uškodit vy sami?

Těch možných důvodů je taky docela dost. Třeba vzrostlé stromy. U nich pozor, cenu nemovitosti zvyšují – pokud ale nestojí příliš blízko domu. Strom, který přerůstá nebo může přerůstat – k sousedům, do elektrického vedení, nad střechu – a je tedy potenciálně zdrojem nějakých potíží a práce navíc, se už tolik nelíbí.

Snížit hodnotu nemovitosti pochopitelně můžete i jejím vizuálně zanedbaným stavem – třeba tou chybějící omítkou na fasádě. Kvůli ní se i jinak perfektně obyvatelný dům jeví nehotový a drží si víc hodnotu pozemku, než vlastní stavby. Dojmu uškodí i maličkosti, jako rozbité dláždění, otlučené dveře, neodborně osazená klimatizace. Bazén, zanedbaná - ale i přehnaně přeexponovaná zahrada – neumělé přístavky hospodářských objektů a kůlen. Kontejnery na odpadky, kolem kterých se to hemží hlodavci. A populární nejsou ani garáže bez aut, které někdo přestavěl k jinému účelu. Třeba na domácí fitness.

Skládka za domem? Také problém! (Zdroj: Shutterstock)
Skládka za domem? Také problém! (Zdroj: Shutterstock)

Zvláštní kategorií jsou pak záležitosti, o nichž se dá hovořit jako o přílišné personalizaci nemovitosti. Souvisí to s individuálním vkusem, potažmo univerzálním nevkusem. Ne každý zkrátka docení růžové puntíky na omítce, staré hrnce na plotě, předzahrádku s armádou vousatých trpaslíků nebo sádrové modely českých hradů a zámků. Hodnotu výrazně snižují i věcná břemena k pozemkům – průjezdné polní cesty, sdílená studna, pěšinky značené pro turisty – anebo vedení drátů vysokého napětí.

Svůj dům pochopitelně můžete užívat – v souladu se zákony – jak chcete. Ale pokud o něm přemýšlíte o jeho hodnotě, vyplatí se alespoň některé ty divočejší prvky trochu ohlídat. Pak by vás ta fasáda vyvedená v netradičním kamuflážním vzoru mohla stát víc, než kolik byste snesli.

Zdroj: FamilyHandyman.com, issuelab.org, homego.com, researchgate.com

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Společnost KAPITOL a.s. buduje síť realitních makléřů pro celou ČR

Připojte se k úspěšnému teamu kapitálově silné společnosti a získejte skvělé podmínky pro své realitní podnikání!

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

TOPlist